Zachráňme Čergov

Ťažba dreva v Čergovskom pohorí sa v posledných rokoch mimoriadne zväčšuje. Z 187 920 m3 v rokoch 1994 – 2003 na 522 037 m3 v rokoch 2004 – 2013 a v tomto trende sa naďalej pokračuje!

Preto pomôžte šírením tejto výzvy,
http://www.ekoforum.sk/peticia/zachranme-cergov

Od roku 1988 upozorňujeme štátne orgány a nechali sme to zaprotokolovať do základných protokolov Lesných hospodárskych plánov, že ak sa prekročí istá hranica ťažby, dôjde skokovo k mimoriadnym povodňovým situáciám v podhorských obciach Čergovského pohoria.
Stalo sa!
Škody na majetku a ľudských životoch pri záplavách na severovýchodnom Slovensku sú jasným potvrdením našich analýz a varovaní a súčasne aj dôkazom nevšímavosti zodpovedných štátnych a samosprávnych orgánov o stav krajiny severovýchodného Slovenska.

Kľúčovým prvkom pri zdržiavaní extrémnych zrážok v krajine severovýchodného Slovenska, kde Čergov patrí, sú lesy, pretože flyšový geologický podklad v tejto oblasti túto úlohu plní veľmi nedokonale. Prirodzený les v dobrom stave zadrží podľa štúdií až 150 mm súvislej zrážky. Toto množstvo nie sú schopné zadržať žiadne technické zariadenia v horných tokoch horských potokov.
Veľmi dôrazne preto pripomíname, že:
• Zrážky, ktoré spôsobili v posledných rokoch v podhorských oblastiach severovýchodného Slovenska povodne neboli zďaleka také mimoriadne, mimoriadne boli prietoky horských riečok, naplnených vodou z vyrúbaných svahov. Desaťročné zrážky spôsobili paradoxne storočnú vodu! Riečky v Čergovskom pohorí ako Ľutinka, Čirčianka alebo horný tok Tople nie sú schopné odviesť ani po regulácii či vybudovaní drobných technických úprav v horných častiach povodí, niekoľko miliónov m3 zrážkovej vody, pokiaľ túto vodu najprv nezadrží lesná pôda v nenarušených prirodzených lesoch.
• Strata biodiverzity v unikátnych jedľových bučinách, chránených územiach európskeho významu, je nenahraditeľná nielen z biologického, ale aj z kultúrneho hľadiska. A to je mimoriadne smutné, pretože rozmanitosť našej prírodnej krajiny predstavuje naše unikátne národné bohatstvo, ktoré môže byť základom našej budúcej prosperity.
Signatári tejto výzvy preto dôrazne žiadajú Vládu Slovenskej republiky, aby zabezpečila zmenu lesného hospodárskeho plánu pre pohorie Čergov tak, aby kľúčové závery horských dolín s mimoriadne dôležitou vodoochrannou funkciou ostali neporušené, bez ťažby a pomáhali chrániť ľudský majetok a ľudské životy.