Petícia za lepšiu ochranu prírody je v plnom prúde

Prvých 10 000 podpisov petície za NIČ, čiže za skutočnú ochranu prírody, je na svete. Žiadame v nej 10% divočiny - okrem 5% bezzásahového jadrového územia v národných parkoch, ktoré si Ministerstvo životného prostredia už osvojilo a zapracovalo do Envirostratégie do roku 2030, aj ďalších 5% území s prísnou ochranou, ktoré budú ale mimo národných parkov. Sú to všetky súčasné rezervácie, pralesy aj nové územia, kde sa bezzásahové rezervácie chystajú alebo majú opodstatnenie.

Týchto ďalších 5% je v súčasnosti mimoriadne ohrozených snahami o zrušenie rezervácií, znižovanie stupňa ochrany, žiadosťami o kalamitnú i plánovanú ťažbu. Sú tam i lesy zapísané do Svetového kultúrneho dedičstva UNESCO ako bezzásahové, no pritom sa v nich hospodári. Navyše, v petícii žiadame i doteraz nevypočutú žiadosť o voľný pohyb osôb po všetkých územiach, pretože iba tak môžu byť pod dôkladnou kontrolou verejnosti. V odôvodnených prípadoch je možné úpravou návštevného poriadku dosiahnuť čiastočné zneprístupnenie kriticky ohrozených lokalít. Nemôže to však byť pravidlom pre všetky chránené územia vrátane národných parkov. Pohyb ľudí prírode neškodí tak, ako ťažba dreva, strieľanie zveri, jazdenie autami a skútrami, striekanie pestícidov, množstvo lapačov, obojkov a pascí na hmyz i živočíchy, či developerské plány na zjazdovky a cesty cez doposiaľ človekom veľmi málo atakované územia.

Ďakujeme všetkým, ktorí sa doteraz pridali a podpísali Petíciu za lepšiu ochranu prírody. Cieľom je zozbierať viac ako 100 000 podpisov, aby sa problémom musel zaoberať parlament.

Ak nám chcete pomôcť, podpíšte Petíciu za lepšiu ochranu prírody a oslovte s ňou svoje okolie. Petičný arch si môžete stiahnuť TU. Návod a pomoc dostanete na adrese vilo@wolf.sk