Začala sa celonárodná petícia „Stromy, o ktoré sa nemusíme báť“ (ukončená)

Dnes, v Deň Zeme, sa začala celonárodná petícia „Stromy, o ktoré sa nemusíme báť.“ Od zákonodarcov petícia požaduje také zmeny legislatívy, aby sa na Slovensku začala uplatňovať reálna ochrana verejnej zelene v mestách a obciach. Túto ochranu by bolo možné odstrániť len obecným referendom. V druhej časti petícia požaduje vytvorenie skutočne bezzásahových prírodných rezervácií, pretože po súčasných zmenách legislatívy je možné vykonávať ťažbu aj vo všetkých chránených územiach na Slovensku, naše najcennejšie územia národných parkov a rezervácií nevynímajúc.

Petíciu je možné podporiť aj na webovej stránke www.ekoforum.sk

Predkladateľmi petície sú osobnosti z celého spektra spoločnosti: Tomáš Vančura, bývalý riaditeľ Správy TANAPu, básnik a kazateľ Daniel Pastirčák, Elena Pätoprstá zo združenia Nádej pre Sad Janka Kráľa, historik a publicista Pavel Dvořák, geograf a cestovateľ František Kele a ďalší.

Práve v týchto chvíľach, na koncerte proti skládke v Pezinku, podpisujú petíciu aj finalisti Superstar.

Jeden z iniciátorov petície, Juraj Lukáč:
„Prajeme si, aby požiadavka vychádzala zo širokého spektra spoločnosti a aby petíciu podpísalo také významné množstvo ľudí, že sa k nej politici budú musieť postaviť veľmi jasne.“

Elena Pätoprstá zo združenia Nádej pre Sad Janka Kráľa:
„Súčasne s rastúcou výstavbou sa v mestách zvyšuje tlak na likvidáciu mestskej zelene, pričom ochrana tejto zelene je zaistená viac ako nedostatočne. Je najvyšší čas žiadať politických predstaviteľov nášho štátu, aby tento nesmierne nebezpečný trend zastavili.“

* Koniec -

Petičný hárok je na http://www.ekoforum.sk/archiv/peticia-stromy.pdf/view

Ďalšie informácie:
Juraj Smatana, 0907/034666