Demonštrácia za prírodu a proti policajnému teroru na Šumave

Vážení ochrancovia Tichej a Kôprovej doliny,
pred niekoľkými dňami sme sa na vás obrátili s výzvou, aby ste pomohli našim priateľom v Čechách, tak ako oni nám pomáhali zabrániť ťažbe dreva v Tatranskom národnom parku. Viacerí z vás sa rozhodli blokády v národnom parku Šumava zúčastniť.

Mnohí z týchto pokojných demonštrantov sa však stali obeťami policajnej brutality, ktorá nebola len pochybením jednotlivého policajta, ale mala charakter organizovaného zastrašovania občanov.

Z dôvodu akútnej pomoci českým aj slovenským ochrancom prírody sa rozhodla pracovná skupina Ekofóra pre ochranu prírody zvolať demonštráciu pred veľvyslanectvom Českej republiky, v spolupráci s inými mimovládnymi organizáciami, vedeckou obcou a aktívnou verejnosťou.

Stretneme sa v PONDELOK 15. 8. 2011 o 13:00 na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave pred veľvyslanectvom Českej republiky.

Veľvyslanectvu ČR bude doručené stanovisko vedcov a žiadosť mimovládnych organizácií o vyriešenie problému na Šumave bez nasadenia píl a obuškov, zastavením ťažby a nasadením hlasu odborníkov. Rozhodovanie o NP Šumava by malo byť vedené odborníkmi a vedcami. Príroda národného parku nesmie byť rukojemníkom politikov a záujmových skupín. Súčasťou listu bude aj poukázanie na dôsledky politických nominácií na miesta, ktoré by mali obsadzovať odborníci.

Na demonštrácii prehovoria aj členovia Lesoochranárskeho zoskupenia VLK, ktorí sa na Šumave stali obeťami policajnej brutality a v tejto veci podali trestné oznámenia. Súčasne vás prosíme o šírenie tejto správy medzi svojimi známymi.

Za organizátorov pokojnej demonštrácie:
Juraj Lukáč, LZ VLK, vedúci pracovnej skupiny Príroda siete EKOFÓRUM
Lucia Deutschová, Ochrana dravcov na Slovensku
Elena Pätoprstá, Servisné centrum EKOFÓRA
Juraj Smatana, Servisné centrum EKOFÓRA

Podrobnosti nájdete na www.ekoforum.sk