Collection status

Buy your own tree
313 302,58 EUR and
711 707,08 CZK

THANK YOU!

Actual themes

Actual exchange rate

77 - crown
2,77 €

ekolist po drátě
wilderoben
zoznam.sk

Opäť hrozí nový BIOMASAKER

Ministerstvo hospodárstva nachystalo "skvelý Vianočný darček" a pokúša sa opätovne spustiť BIOMASAKER v slovenských lesoch!

Predložilo návrh zákona, ktorý má opätovne umožniť dotovať spaľovanie dreva zo slovenských lesov, brehových porastov, remízok, či vetrolamov. Každý občan SR tak bude opäť platiť ničenie našej prírody. Dotácie za spaľovanie dreva pre výrobu elektrickej energie totiž nepochádzajú z EÚ, ani od Vlády SR, ale z vašich účtov za elektrinu.

V decembri 2018 schválila NR SR zmenu definície biomasy ako obnoviteľného zdroja energie. Drevná biomasa je v súčasnosti považovaná za obnoviteľný zdroj iba v prípade, že sa jedná o odpad z drevospracujúceho priemyslu alebo pochádza zo špeciálnych, na takéto účely pestovaných, energetických porastov. Predložený návrh vracia podmienky do stavu pred decembrom 2018 a ešte ich viac zhoršuje.

Tento postup Ministerstva hospodárstva SR je o nepochopiteľný aj z dôvodu, že čelní predstavitelia tejto inštitúcie boli medzi predkladateľmi spomínanej zmeny zákona v roku 2018.

Lesoochranárske zoskupenie VLK predkladá k tomuto návrhu hromadnú pripomienku.

Pomôžte a podpíšte a šírte v komunite.