Collection status

Buy your own tree
313 302,58 EUR and
711 707,08 CZK

THANK YOU!

Actual themes

Actual exchange rate

77 - crown
2,77 €

ekolist po drátě
wilderoben
zoznam.sk

User login

Tlačové správy

Zoznam tlačových správ, radené zostupne podľa dátumu vydania:

Za košické lesy

V nedeľu 11. 9. v košickom kine Úsmev Lesoochranárske zoskupenie VLK koncertom umelkyne Ivany Mer a verejnou diskusiou s Jurajom Lukáčom, odštartovalo novú kampaň za reformu hospodárenia v mestských lesoch. 19 000 hektárov prevažne jedľovo-bukového lesa vo vlastníctve mesta Košice predstavuje 1% všetkých slovenských lesov, a teda najväčší neštátny les na Slovensku.

Celoročná ochrana vlka je skutočnosťou

Dnes, na Deň Zeme 2021, sa uzavrela veľká kapitola boja Lesoochranárskeho zoskupenia VLKza celoročnú ochranu vlka na Slovensku. Minister životného prostredia Ján Budaj podpísal vyhlášku, ktorou sa vyhlasuje celoročná ochrana vlka na Slovensku.

Ďakujeme viac ako 60 000 podporovateľom, ktorí vydržali a podporu tejto kampani prejavovali tri desiatky rokov, ďakujeme Dr. Jozefovi Voskárovi, ktorý stál na začiatku tohto boja a ďakujeme ministrovi životného prostredia Jánovi Budajovi, ktorý tento náš boj úspešne zavŕšil.

Hromadná pripomienka VLK-a k vyhláške zákona o ochrane prírody má už 20 000 podpisov


Len štyri dni trvalo, aby hromadnú pripomienku Lesoochranárskeho zoskupenia VLK k vyhláške doplňujúcej zákon o ochrane prírody a krajiny, ktorá je teraz v medzirezortnom pripomienkovom konaní, podpísalo už viac ako 20 000 ľudí.

Hromadná pripomienka požaduje zaradenie vlka medzi celoročne chránené živočíchy. Táto zmena zákona je odpoveďou na schválenie tohtoročnej kvóty lovu vlka, stanovenú generálnym riaditeľom lesníckej sekcie ministerstva pôdohospodárstva, Ing. Tomčíkom, na 50 jedincov.

Hromadnú pripomienku VLKa na záchranu Morského oka podporil historicky najväčší počet občanov Slovenska

Dnes dopoludnia odovzdalo Lesoochranárske zoskupenie VLK Ministerstvu životného prostredia 62 602 podpisov pod hromadnú pripomienku k návrhu Nariadenia vlády Slovenskej republiky, ktorým sa vyhlasuje prírodná rezervácia Vihorlatský prales.
Podpisy podporovateľov hromadnej pripomienky sú na 1413 stranách, pričom počtom podpisov ide o najväčšiu podporu hromadných pripomienok v histórii Slovenska.

Celá tlačová správa

Stanovisko LZ VLK k návrhu MŽP na zníženie stupňa ochrany jadrovej časti NPR Morské oko

Návrh Nariadenia vlády Slovenskej republiky, ktorým sa vyhlasuje prírodná rezervácia Vihorlatský prales

----------Stanovisko LZ VLK----------

Ministerstvo životného prostredia v rámci predloženého návrhu na vyhlásenie prírodnej rezervácie Vihorlatský prales (predmetný návrh Nariadenia) navrhuje zrušiť prísnu ochranu jadrovej zóny existujúcej Národnej prírodnej rezervácie Morské oko,vyhlásenej v roku 1984. Jedná sa o samotnú vodnú hladinu jazera Morské oko, okolitých asi 20 hektárov lesných porastov, existujúce stavby a asfaltovú cestu.

Stanovisko LZ VLK k návrhu MŽP na zníženie stupňa ochrany jadrovej časti NPR Morsské oko

Návrh Nariadenia vlády Slovenskej republiky, ktorým sa vyhlasuje prírodná rezervácia Vihorlatský prales

82% obyvateľov Slovenska chce 10% prírody bez zásahu človeka

V dňoch 15. 1. – 22. 1. 2020 uskutočnila agentúra FOCUS reprezentatívny prieskum medzi obyvateľmi SR vo veku od 18 rokov na tému lepšej ochrany prírody na Slovensku.

1013 respondentov odpovedalo na otázku: „V súčasnej dobe sú na Slovensku prírodné rezervácie, v ktorých sa vôbec neťaží, nepoľuje, nepoužívajú sa chemické látky a ani iným spôsobom sa nezasahuje, na rozlohe 1% územia Slovenska. Súhlasili by ste so zvýšením tejto rozlohy na 10% územia Slovenska, alebo nie?“

Ďalší úspech Lesoochranárskeho zoskupenia VLK Prírodná rezervácia „Borsučia“ v Národnom parku Poloniny

Na Vianoce vám Lesoochranárske zoskupenie VLK prináša špičkový darček. Po ôsmich rokoch sa VLK-u podarilo pritlačiť Ministerstvo životného prostredia SR, aby vyhlásilo nové prísne chránené územie v lesoch zaradených do prírodného dedičstva UNESCO.

Najlepšia Lesoochranárska škola 2015 si vychutná atmosféru Modrých hôr

Titul Lesoochranárska škola 2015 za aktivity v školskom roku 2014 – 2015 získala Spojená škola Letná z Popradu. Jej žiaci sa môžu tešiť na hlavnú cenu, živý benefičný koncert zaujímavého projektu Modré hory, za ktorým stoja raperi Lyrik a Bene. Uskutoční sa 29. júna o 13.00 hodine v priestoroch školy.

VLK má pravdu! Ako dotovaná biomasa sa spaľuje kvalitné drevo z chránených území

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) potvrdil zistenia Lesoochranárskeho zoskupenia VLK (VLK), že na Slovensku dochádza k spaľovaniu kvalitného dreva. Vyplýva to z analýzy, ktorú ÚRSO zverejnilo 28.11.2014, a ktorej predchádzalo 14 podnetov VLK‐a.